Toen en Nu
 
Wilhelminaoord, stoomzuivelfabriek "Deli"
 
Ouderen kunnen zich misschien de oude stoomzuivelfabriek "Deli" nog herinneren. Op de oude foto staat, en dat is ook leesbaar, de voormalige stoomzuivelfabriek aan de Koningin Wilhelminalaan in Wilhelminaoord. Deze fabriek werd met behulp van P.W.Janssen gebouwd, hij schonk een aanzienlijk geld bedrag om de bouw mogelijk te maken. De fabriek is rond 1897 in gebruik genomen en kwam in de plaats van de in 1880 geopende en in 1894 gesloten botermakerij naast de hoeve Marianne. De zuivelfabriek was een co÷peratie en er werd melk verwerkt van 680 koeien waarvan er 130 eigendom waren van de Maatschappij van Weldadigheid.Ze timmerden behoorlijk aan de weg en behaalde prijzen op landbouwtentoonstellingen voor hun producten. De fabriek werd in 1935 gesloten. Nadien zat er het loonbedrijf in van Johannes de Boer. In de voorgevel zat een grote deur zodat de dorsmachine naar binnen kon. Het pand werd rond 1956verbouwd en werd er een rotanfabriek gevestigd door Piet van de Walle. In de jaren zestig produceerde men als Romefa bv (ROtan MEubel FAbriek en voerde als productnaam O-Style) ook moderne gestoffeerde meubelen o.a. met leder beklede draaifauteuils. In 1974 ging dit bedrijf failliet.
Op de oude foto (nr 1) staat voor de fabriek (een deel van) het personeel. Zichtbaar is dat er een wijk of kanaal voor de fabriek liep. De man op de voorgrond staat immers bij een brug. De wijk is mogelijk ook gebruikt voor onder meer de aanvoer van de melkbussen. Achter de fabriek is  de fabriekspijp goed zichtbaar.
Op de nieuwe foto is te zien dat er van de vroegere fabriek niet zoveel over is gebleven. De voormalige fabriek is grondig verbouwd en in het pand is nu een dierenkliniek gevestigd: "De tweede Lijn".
 
 
 
 
 
 
Voor een getuigschrift, bij ontslag, uit 1911 klik op logo:
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
**